Házból Otthont

Ötórai tea….

……..hol máshol mint a konyhában. Nagyon hosszú és kimeríthetetlen téma ez a helyisége a háznak, és nem véletlenül mondják ma is a ház lelkének a konyhát. Van egy kép a fejemben régről nagyiékról, az egész család az asztal körül ül, a masinában sül a kalács, a felnőttek beszélgetnek, mi gyerekek pedig az asztal alatt bújócskázunk, viháncolunk. Valószinűleg ezek a képek, illatok, hangulatok befolyásoltak amikor a házunkban a konyhát terveztük. Abszolút vidékies és az asztalt körbe lehet ülni, olykor még 14 embernek is (de akkor azért már szűkösen).

Nagy feladat kezdőként megtervezni a konyhát de nem lehetelen.

Legfontosabb szempont szerintem: a helyiség adottsága… nem csak a mérete, hanem a formája is és a fekvése is fontos. Figyelembe kell venni az ablakok, ajtók helyét, a fűtőtestét… Ez alapján tudod majd megtervezni a bútorok elrendezését, a munka területet, a világítást, a háztartási gépek helyét. Ezek együtt fogják meghatározni a konyhád formáját (U alakú, egysoros, L alakú….). Ma már vannak erre speciális programok, tervezők (lásd ikea). Ez lesz az alaprajz.

Másodsorban a világítás ( helyi és általános, nem csak a munkalapé) minden konnektor, kapcsoló helyének megtervezése. Mit nem adtam volna érte ha jó tíz évvel ezelőtt amikor beköltöztünk a házunkba a szaki tanáccsal is ellátott volna amikor a konyhánkba a konnektorokat rakosgatta. Mert hidd el konnektorból sosem elég, mert itt nagyüzemben kell a szabad kapacitás:). Egyszerűen ma már a háztartási kis és nagy gépek amik segítenek minket a főzésben (bizony anyáinknak ennyi nem volt) áramot használnak, mi sokszor a telefonjainkat is itt töltjük, sőt van aki a konyhasztalnál dolgozik a notebookján…és van amikor egy mosogatógéppel is bővül a háztartásunk. Tehát alaposan fel kell mérni a jelen és a jövő terveit, elképzeléseit is. Én azt mondom inkább többször tervezz papíron minthogy a konyhában kelljen falat bontani a vezetéknek.

Ezek után már az élvezetesebb része jön a tervezésnek. A stílus, a színek, a dekoráció ( ebből itt lesz a legkevesebb valószinűleg, mivel már a bútorzat, a tányérok, csészék, tálak is hozzásegítenek a dekoráláshoz).

Jöjjenek a képek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legyen egy konyha kicsi vagy nagy, ha szeretünk benne tevékenykedni a vendégeink is itt időznek majd szívesen.

Folytatjuk…..

 

Jó álmodozást!

Köszönöm, hogy ide látogattál. Ha tetszett amit olvastál írj, vagy oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel. Látogass el máskor is, új inspirációkkal, tervekkel, ötletekkel várlak.♥ 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!